Ocena brak

Tojeść rozesłana

Autor /Tomasz Dodano /18.01.2012

Bylina o łodygach płożących się, kanciastych, liściach jajowatookrągławych, naprzeciwległych. W ich kątach pojawiają się duże, żółte kwiaty, osadzone na krótkich szypułkach. Owocem jest torebka, która rzadko się wykształca; roślina rozmnaża się za pomocą zakorzeniających się pędów. Jest to gatunek występujący pospolicie na łąkach i pastwiskach, przy płotach i w ogrodach, przede wszystkim w wilgotnych siedliskach.

W celach leczniczych zbiera się ziele (Herba Lysimachiae), ścinając je w okresie kwitnienia. Suszy się je w cieniu lub w suszarni, w temperaturze do 45°C. Jeżeli suszenie jest przeprowadzone umiejętnie, to suche pędy zachowują jasnozieloną barwę oraz smak gorzki i ściągający. Zawierają saponiny, garbnik, krzemionkę i substancje bakteriobójcze. Ziele działa ściągająco i przeciwbiegunkowo, zwłaszcza w przypadku nieżytów żołądkowo-jelitowych i zaburzeń jelitowych. Sporządza się odwar z 1 łyżeczki do kawy ziela na filiżankę wody i pije 3 razy dziennie. Ze zmiażdżonych świeżych pędów można zrobić okład na trudno gojące się rany, owrzodzenia i skórę zaatakowaną przez chorobę. Działa on również uspokajająco w przypadku gośćca mięśniowego i artretyzmu. Odwar, a nawet świeży sok zmiękcza i uelastycznia skórę.

Pokrewny gatunek, tojeść kropkowana (L.punctata), jest znaną rośliną ozdobną.

Okres kwitnienia:

V-VI

Zbiór ziela:

V-VI

Podobne prace

Do góry