Ocena brak

Tłuszcze, zbędny czy konieczny składnik naszego pożywienia - ZNACZENIE DLA ORGANIZMU

Autor /Mieszko Dodano /21.09.2011

Tłuszcze:

. to skoncentrowane źródło energii dla wszystkich tkanek i narządów, z wyjątkiem czerwonych ciałek krwi, mózgu i nerek,

. to wygodna forma gromadzenia przez organizm zapasów,

. stanowią budulec błon komórkowych i białej masy mózgu,

. to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K,

. ułatwiają przełykanie pokarmu,

. hamują skurcze żołądka i wydzielanie HCL,

. mają dużą wartość sytną,

. służą do polepszania smaku potraw i umożliwiają niektóre procesy obróbki termicznej pokarmów, takie jak smażenie i pieczenie

. tłuszcze tkanki podskórnej chronią przed nadmierną utratą ciepła i ułatwiają adaptację w niskich temperaturach,

. tłuszcze zapasowe są źródłem pewnej ilości wody (ze spalenia 100g tłuszczu otrzymuje się 107g wody),

. tłuszcze okołonarządowe utrzymują w prawidłowym położeniu narządy ciała,

Podobne prace

Do góry