Ocena brak

Tłuszcze - niedobór, nadmiar

Autor /pirat001 Dodano /08.02.2011

TŁUSZCZE-zwiąski zbudowane z węgla,wodoru,tlenu,innych pierwiastków,np. fosforu.Zpunktu widzenia chemicznego tłuszcze to: 

Estry trójwodorotlenowego alkocholu glicerolu(gliceryny)i wyższych kw.tł.PODZIAŁ TŁ.:tł.proste,tł. złożone,sterole. 

REAKCJA OTRZYM TŁ.:CH(OH)+R2COOH-> HCOCOR2+3H2O/glicerol+kw.tł.->cząst.tł.+woda.

WŁ.TŁ:

1.Nierozp.w zimnej,gorącej wodzie.

2.Łatwo rozp. się w rozpuszczalnikach organicznych(benzen,chloroform,acetan,eter).

3.Mają zdolność tworzenia z wodą emulsji.

4.są lżejsze od wody(zawsze po wymiesz aniu zbierają się na jej powierzchni).

5.Chłoną łatwo obce zapachy.

6.Pod wpływem światła,temp,metali,wody,drobnoustrojów ulegają utlenianiu i częściowej hydrolizie. 

TRAN:wydzielina z wątroby lub tkanek ssaków morskich lub ryb.

EMULSJA: zawiesina tł.w wodzie.

TŁ. EMULGOWANY:tł.rozbity do b.małych kuleczek.

WIT E:przeciwutleniacz.

OLEJ:tł.,który w temp. okojowej mają postać ciekłą.

CHOLESTEROL:substancja tłuszczopodobna,wykorzystywana do różnych celów, np. syntetyzowania hormonów,witamin.Ch.w dużej części(do 40%)dostarczany jest organizmowi z pożywieniem,a częściowo organizm sam go wytwarza.Nadmiar ch.w organizmie jest przyczyną wielu chorób,zwł.chorób serca.

FUNKCJE CHOLESTE ROLU:1.Jest potrzebny do tworzenia kw.żółciowych,koniecznych w procesie trawienia.Niezbędny składnik nerwów,tkanki mózgu,ścian komórkowych.3.Konieczny przy produkcji hormonów.

U człowieka choresterol jest produkowany przez: wątrobę(1-2g/dzień).

WYST.CHOLEST: wątroba,tk.mózgowa,ukł.nerwowy,krew, hormony,kw.tł,ściany komórkowe,tk.żółciowa.

FRAKCJE CHOLESTEROLU WE KRWI:HDL(chroni przed miażdżycą),

LDL(powoduje miażdżycę).

KW. NASYCONE:{palmitynowy,stearynowy,arachidowy.}tł.poch.zw.

KW.NIENASYCONE:{oleinowy,linolowy,linolenowy,arachidonowy}oleje roślinne,{EPA(eikoza pentaenowy),

DHA(dokozaheksaenowy)}ryby morskie, tran,owoce morza.

ZNACZENIE NNKT:niezbędne dla prawidłowej pracy nerek,narządów rozrod zych,skóry, prawidłowego wzrostu.

MARGARYNY:utwaldzone oleje roślinne.

Niedobór tł.powoduje:wolny wzrost, zmiany skórne,obniżenie wykorzystania pokarmów,zwiększenie pobierania wody,zmniejszenie odporności na infekcje.

Nadmiar tł.powoduje:otyłość,choroby wątroby,ukł.krążenia,cukrzycę, miażdżycę,niektóre nowo twory.

Normy spożycia tł:dzieci,dorośli o małej aktywności fiz:30÷35%,os.zdrowe w śr.wieku:do30%,os. starsze:do25%.

ROLA TŁ.W ŻYWIENIU:duża wartość sycąca,źr.witA,D,E,K,dostarczająNNKT,energię, źr.cholesterolu,podnosi wartości smakowe potraw,ułatwiają przełykanie.

NORMY SPOŻYCIA TŁ.:I-1g/1kg masy ciała/dobę-dla dorosłych,zdrowych ludzi.II-25÷ 30%energi powinno pochodzić z tł.

 

Podobne prace

Do góry