Ocena brak

Tężnica wytworna

Autor /Natan Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 3 cm, rozpiętość skrzydeł 4 cm. Ciało z wierzchu czarne, boki tułowia i koniec odwłoka jasnoniebieskie. Od oczobar-wnic różni się oczami u góry czarnymi, u dołu niebieskimi, oraz małą, okrągłą plamką koło oka.

Środowisko: wszelkiego typu wody stojące i powoli płynące (oprócz torfowiskowych).  

Występowanie: od północnej i środkowej Europy po Japonię. Nie występuje w południowych Włoszech i na południu Hiszpanii, ale żyje na niektórych śródziemnomorskich wyspach. W górach dociera niemal do 1000 m n.p.m.

Liczebność: w środkowej Europie pospolita i liczna.

Rozród: samica składa jaja zawsze samotnie, bez towarzystwa samca. Pozostałe zwyczaje rozrodcze takie same jak u innych ważek rów-noskrzydłych. Na południu, a w ciepłych latach prawdopodobnie także u nas, ma 2-3 pokolenia rocznie.

Pokarm: głównie drobne bezkręgowce, zwłaszcza owady.

Podobne prace

Do góry