Ocena brak

Tęposz czarnożółty

Autor /Nikodem090 Dodano /31.01.2012

Wygląd: długość 0,12-0,16 cm. Odwłok w kontrastowo czarno-żółte poprzeczne pasy, pomimo to trudny do oznaczenia. Dobrze biega i lata. Brak widocznego pokładełka.  

Środowisko: lasy, zwłaszcza mieszane.

Występowanie: niemal cała Europa, znaczna część Azji, północna Afryka.

Liczebność: pospolity, niekiedy liczny.

Rozród: larwy tęposza czarnożółtego są parazytoidami gąsienic różnych motyli, m.in. barczatkowatych (Lasiocampidae) i sówkowatych (Noctuidae), odgrywając istotną rolę w ograniczaniu liczebności tych szkodników.

Podobne prace

Do góry