Ocena brak

Teoria i praktyka zdrowego żywienia - SÓL

Autor /Oswald Dodano /13.10.2011

Nasze dzienne zapotrzebowanie na sól to mniej niż 4g i ilość tę możemy dostarczyć organizmowi w całości wraz ze świeżymi owocami. Zwykle soląc potrawy spożywamy jej około

10-12 razy więcej. Spożycie soli łączy się z wysokim ciśnieniem krwi, które stanowi przyczynę wielu zaburzeń krążenia, takich jak choroby serca i zawały. Spożywana przez nas sól to chlorek sodowy. Sód i potas biorą udział w regulacji równowagi płynów w organiźmie. Nadmiar soli może zburzyć równowagę soli w organiźmie ( być przyczyną icg zatrzymywania). Aby pozbyć się nadmiaru soli, nerki zmuszone są do znacznego wysiłku.

Większość spożywanej soli pochodzi z żywności przetworzonej. Warzywa w puszkach mogą zawierać aż 200% więcej sodu niż warzywa świeże, dlatego należy zwracać szczególną uwagę na żywność, która tylko pozornie wydaje się nam nieszkodliwa. Produkty o wysokiej zawartości soli to : gotowe zupy, marynaty, sosy, masła i margaryny, a także wiele takich, które trudno o to podejrzewać, np. śniadaniowe produkty zbożowe. Wiele syntetycznych dodatków zawartych w żywności opiera się na sodzie. Najlepiej wyeliminować całkowicie żywność przetworzoną, a podczas gotowania nie solić potraw, a zastosować jedną z substancji zastępczych. Istnieje bowiem kilka przypraw, które warto zasosować zamiast tradycyjnej soli.

Poczas stopniowego odzwyczajania się od soli można stosować w zamian chlorek sodu i chlorek potasu, które miesza się w proporcji 1:1. Póżniej potrway można przyprawić aromatyczną solą z ziołami. Gomasio składa się z mieszniny prażonych, zmielonych nasion sezamowych i soli. Miso jest przyprawą ze sfermentowanego puree z ziaren soi wymiesznych z solą, pszenicą lub jęczmieniem o konsystencji gęstej pasty. Sięgnijmy również po shoyu i tamari - ciemne płyny o słodkim smakuprzeznaczone do przyprawiania pikantnych potraw. Podczas robienia wypieków wypróbujmy proszek do pieczenia o niskiej zawartości sodu. Warzywa posypujmy świeżymi ziołami, przyprawijmy sokiem z cyrtyny zamiast dodawać do nich sól do gotowania.

Podobne prace

Do góry