Ocena brak

Teoria i praktyka zdrowego żywienia - PRODUKTY MLECZNE

Autor /Oswald Dodano /13.10.2011

Około 1/3 spożywanego tłuszcu pochodzi z mięsa - takie same ilości zawierają produkty mleczne. Celowe byłoby również ograniczenie ich spożycia lub wprowadzenia zmienników. Produkty mleczne zawierają oczywiście dużo cennych białek, witamin i soli mineralnych, jednak możemy zmiejszyć ilośc spożywanego masła, mleka, śmietany i sera, ponieważ wszystkie te składniki możemy znalężć w innych produktach ( rośliny strączkowe, soja, ziemniaki itp.).

Oprócz wysokiej zawartości tłuszczu także inny fakt przemawia za ograniczeniem ilości produktów mlecznych w pożywieniu. Mleko jest przyczyną wielu dolegliwości, np. . coraz bardziej powszechnych alergii. Niektórzy są uczuleni na białko w mleku, co może objawić się trudnościami w oddychaniu, nieżytem lub egzemą. Inni nie tolerują laktozy z powodu rozkładającego ją enzymu ( laktazy), co przeszkadza w rozkładzie cukrów z mleka. Nieprzyswojona laktoza gromadzi się w jelicie, gdzie fermentuje powodując skurcze i biegunki. Sery są często przyczyną migren, kłopotów z atokami, skłonnościami do bronchitu.

Istnieje wiele sposobów ograniczania spożycia produktów mlecznych. Zacznijmy od picia odtłuszczonego mleka krowiego, spróbujmy koziego lub sojowego. Pełnotłuste mleko zawiera 3,8% tłuszczu, gdy odtłuszczone tylko 0,1%. Do jego zalet z pewnością należy zaliczyć fakt, iż pozbawione jest ono tylko tluszczu i witamin w nim rozpuszcalnych. Osby uczulone na mleko powinny spożywać mleko sojowe i kozie, które posiada więcej fosforu i miedzi. Twarożek przypomina twaróg, jednak wyrabia się go z odtłuszczonego mleka (zawiera około 30 kalorii w 25g). Niektóre jego rodzaje posiadają również sól i środki koserwujące, dlatego powinniśmy uważnie czytać etykiet. Twaróg, dla porównania, jest zrobiony z pełnego mleka krowiego lub koziego, tak więc zawiera około 11% tłuszczu, tj. 40-45 kalorii w 25g.

Chuda śmietana, posiadająca wysokie walory smakowe, zawiera tylko 5-10% tłuszczu i możemy ją zrobić samodzielnie. Zajmijmy się również domowym wyrobem jogurtu, który otrzymuje się z pęłnego lub odtłuszczonego mleka. Jesdt on na tyle kwaśny, że rozkłada białka mleka na formy lżej strawne. Aby utrzymać dobre zdrowie i kondycję, powinniśmy skorzystać z kilku cennych wskazówe: zamist mlekiem nasączajmy płatki sokiem owocowym; zamiast sosu dodawajmy do sałatek jogurt; do ugotowanych warzyw zamiast masła dodajmy posiekanych ziół; do zagęszczenia dań zamist śmietany używajmy jogurtu lub chudej śmietany.

Podobne prace

Do góry