Ocena brak

Tęcznik mniejszy

Autor /Borys999 Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość do 2 cm. Bardzo podobny do tęcznika liszkarza, jednak jego przedplecze nie jest w pełni obrzeżone tak jak przedplecze t. liszkarza. Wyraźne obrzeżenie występuje jedynie na bokach. Barwa pokryw zmienna, zwykle czarna, czasem zielona lub niebieska.

Środowisko: lasy mieszane, parki, również sady owocowe. Tęcznik mniejszy poluje najchętniej na pniach i w koronach drzew, równie często spotyka się go na powierzchni gleby.  

Występowanie: w Europie; na południowym wschodzie po Kaukaz, ponadto w pn. Afryce.

Liczebność: pospolitszy od tęcznika liszkarza. Liczebność jego populacji ulega silnym wahaniom, jednak przeważnie nie jest rzadki; pod ochroną gatunkową.

Pokarm: głównie gąsienice i poczwarki leśnych miernikowatych. Jest w związku z tym chroniony przez leśników i sadowników.

Uwagi: na południu Europy żyje w rozległych dąbrowach. Biologia tego gatunku tęcznika jest podobna do biologii tęcznika liszkarza.

Podobne prace

Do góry