Ocena brak

Tasznik pospolity

Autor /Gabriel7474 Dodano /13.01.2012

Wygląd: Zioto jedno lub zwykle dwuletnie, wielopostacio-we, o wysokości do 50 (100) cm, z wrzecionowatym, drewniejącym korzeniem. Łodyga pojedyncza albo odstająco rozgałęziona, delikatnie bru-zdkowana. Liczne liście odziomkowe ułożone w postaci rozetki, na ogonkach, wąsko podłużne, nie podzielone lub ząbkowane do pierzastych, z odcinkami, które mogą być szeroko podłużnie ząbkowane albo wąsko zaostrzone. Liście łodygowe skrętolegle, siedzące, szerokimi uszkami obejmujące łodygę, nie podzielone do pierzastodzielnych. Najwyższe liście łodygowe są wąsko podłużne i całobrzegie. Kwiatostan groniasty, bez podsadek, początkowo gęsto ścinięty i wyglądający jak baldach, który w czasie owocowania silnie wydłuża się w grono; szypułki odstające. Małe, białe kwiaty nie mają zapachu.

Cztery działki kielicha odstają prosto, cztery płatki korony (rzadko ich brak) są mniej więcej dwa razy tak długie jak działki kielicha, odwrotnie jajowate, zwężone w krótki paznokieć. Pręcików sześć: 2 krótkie i 4 długie, zalążnia dwukomorowa, górna, szyjka krótka z płaskim znamieniem. Bardzo charakterystyczny owoc jest wielo-nasienną łuszczynką, trójkątny lub odwrotnie sercowaty, ściśnięty, zwykle dłuższy niż szerszy, siatkowało żyłkowany, z wąskim rąbkiem prostym lub lekko sklepionym; w każdej komorze do 12 nasion.  

Siedlisko: Rozpowszechniony chwast towarzyszący osiedlom ludzkim.

Rozmieszczenie: Cała Europa.

Okres kwitnienia: Zależnie od okolicy - przez cały rok.

Zastosowanie: Młode liście rozetkowe spożywa się jako sałatkę lub jarzynę.

Uwagi ogólne: Nasiona są używane jak gorczyca, wyciska się z nich także dobrze palący się olej.

Podobne prace

Do góry