Ocena brak

Talarka listkowata

Autor /Natan Dodano /26.01.2012

Wygląd: długość 0,5 cm; mała, niepozorna jętka.

Środowisko: duże rzeki, w których larwy prowadzą denny tryb życia.  

Występowanie: Europa; w Polsce dotychczas nie stwierdzona.

Liczebność: niegdyś bardzo liczna w Renie, obecnie wszędzie rzadka.

Rozród: niezwykle charakterystyczna larwa wykazuje przystosowania do życia w dużych rzekach. Ciało tworzy jednolitą całość podobną do tarczy, spod której wystają rozstawione wachlarzowato przysadki odwłokowe i nić ogonowa. Silnie przyczepione do kamienia lub innego twardego podłoża larwy skutecznie opierają się porwaniu przez prąd wody. Spłoszone uciekają szybko spływając z prądem. Dorosłe talarki latają przy brzegach rzek i przystępują do rozrodu bezpośrednio po wykluciu się z poczwarek.

Pokarm: larwy są drapieżne; żywią się skąpo-szczetami i larwami owadów wodnych.

Podobne prace

Do góry