Ocena brak

Szykoń czarny

Autor /Borys999 Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 1,7-2,1 cm. Czarny, pokrywy matowe. Czułki długie, nitkowate. Przedplecze u podstawy lekko uwypuklone, jego boki słabo i równomiernie zakrzywione. Nasady pokryw bardzo szerokie, a same pokrywy owalne, za środkiem wydłużone.

Środowisko: lasy liściaste i mieszane, na dość wilgotnych, żyznych glebach, nad ocienionymi brzegami wód.

Występowanie: w odpowiednich środowiskach środkowej Europy.

Liczebność: w Polsce pospolity gatunek leśny.  

Rozród: postacie dojrzałe zimują w głębokich, wykopanych przez siebie norkach w próchni-cznej warstwie gleby. Wiosną odbywa się kopulacja i składanie jaj w niewielkie zagłębienia. Przed każdym linieniem larwy zagrzebują się. Chrząszcze, czyli postacie dojrzale, pojawiają się po przeobrażeniu jesienią; intensywnie żerują, by zgromadzić odpowiednie zapasy tłuszczu na przezimowanie.

Pokarm: rozmaite owady i ich larwy.

Podobne prace

Do góry