Ocena brak

Szparag pierzasty

Autor /Adam333 Dodano /22.01.2012

Wygląd tej rośliny może być mylący, ponieważ A.setaceus (inaczej A.plumosus) nie jest paprocią, lecz członkiem rodziny liliowatych. Jest on często używany w kwiaciarniach do uzupełniania bukietów. Jego łodygi są zdrewniałe u nasady. Dojrzałe szparagi przyjmują pokrój pnący. Prawdziwe liście przekształciły się w zakrzywione ciernie, które mogą być bardzo ostre. Ich miejsce zajęły cieniutkie, gałęziaki, zebrane w pęczki i tworzace płaskie, pierzaste gałązki, nadające roślinie charakterystyczną, delikatną sylwetkę. Z białych kwiatów powstają purpurowe jagody.

Szparag pierzasty uprawiamy w zimie w zakresie 12-l5°C. Są to warunki nieco cieplejsze niż zalecane dla większości gatunków z rodzaju Asparagus, ale dzięki nim ta ciepłolubna roślina będzie mogła w zimie odpocząć. Przez pozostałą część roku zapewniamy dzienne temperatury rzędu 20-22°C.

Szparag pierzasty uprawiamy w świetle rozproszonym lub w częściowym cieniu i chronimy przed bezpośrednim słońcem w lecie.

W okresie wzrostu podlewamy systematycznie, podając wodę ponownie, gdy tylko podłoże wyschnie. Aby umożliwić roślinie odpoczynek w zimie, nawadniamy ją tylko tyle, by mogła rosnąć i żeby zapobiec skurczeniu się listowia.

Wilgotność ma dla szparaga ogromne znaczenie. Ustawiamy go na podstawce z granulkami absorpcyjnymi, albo w podwójnej doniczce, gdzie zewnętrzny pojemnik jest wypetniony wilgotnym torfem. Ponadto latem codziennie zraszamy listowie letnią wodą, zwiększając jej ilość gdy temperatury są wysokie.

Ukorzenione okazy nawozimy co dwa tygodnie w lecie, stosując zwykły nawóz. Duże rośliny nie przyrosną nadmiernie jeśli nawóz rozcieńczymy o połowę.

Okazy o przerośniętych korzeniach przesadzamy na wiosnę do przepuszczalnej ziemi gliniastej z dodatkiem czwartej części torfu. Duże szparagi sadzimy w ciężkich i stabilnych doniczkach.

Rośliny, którym opadają lub żółkną liście, można po przesadzeniu mocno przyciąć aż do podstawy. Szparag powinien wkrótce szybko odrosnąć. Korygujemy również warunki uprawy, by roślina dłużej nie cierpiała.

GDY ZAUWAŻYSZ

Żółknięcie listowia występuje przy zbyt wysokich temperaturach lub zbyt słabym oświetleniu. Usuwamy odbarwione liście i korygujemy warunki uprawy. 

Opadanie liści jest skutkiem suchego powietrza. Regularnie zraszamy liście. 

Przędziorek może spowodować kłopoty. Częste zraszanie dolnych powierzchni liści odstraszy tego szkodnika. Przy małej inwazji można zastosować pałeczki owadobójcze. Poważnie chore okazy palimy. 

Mszyce czasem atakują młode łodygi, a czerwce stanowią powszechny problem na dolnej stronie liści. Oba szkodniki zwalczamy standaryzowanym insektycydem. 

Gnicie. Nadmierne podlewane rośliny zapadają na zgniliznę korzeni. Lepiej gdy szparag ma za mało niż za dużo wody.

COŚ JEST ŹLE

1) Listki (gałąski) żółkną i opadają.Zbyt sucho lub za gorąco oraz (lub) niedobór pokarmów i światła. Sprawdź wilgotność i zasobność ziemi oraz warunki świetlne. Oberwij odbarwione listowie i zapewnij roślinie właściwe warunki.

2) Na listkach żółte plamki, zwłaszcza wzdłuż nerwów; brunatne tarczkowate owady na spodzie listków i na łodygach.Tarczniki. Usuwaj poszczególne owady tamponem nawilżonym denaturatem lub opryskaj insektycydem systemicznym.

3) Listki żółkną i opadają; delikatna pajęczynka na ich spodzie.Przędziorek - czerwony pajączek może sprawić kłopoty, gdy poziom wilgoci jest zbyt niski. Systematyczne zraszanie wodą spodniej strony liści odstraszy natrętnego, małego szkodnika. Spróbuj zastosować insektycyd systemiczny, gdy inwazja nie jest poważna. Przygotój się - niestety - na wyrzucenie rośliny, jeżeli jest ona bardzo chora.

4) Listki opadają i gałązki zwisają na roślinie.Zbyt zimno, mróz. Można ożywić roślinę w temperaturze 13°C po ścięciuczęści nadziemnej.

5) Mszyce atakują młode łodygi, czerwce zaś często można znaleźć na spodniej stronie liści. Szkodniki te wytępimy, używając standarowego insektycydu.

6) Odbarwienie łodygiNależy łodygę odciąć aż do poziomu podłoża, by zrobić miejsce dla nowych odrostów. Jeśli cała łodyga nie straciła kolorów, odetnij tylko liście, by wyrosły nowe, zielone.

Podobne prace

Do góry