Ocena brak

Szparag gęstokwiatowy

Autor /Gunter Dodano /20.01.2012

Rodzaj Asparagus, obejmuje około 100 gatunków, należacych do rodziny Liliaceae. Wywodzą się z niego piękne rośliny pokojowe. Szparag pochodzi z Afryki Południowej, gdzie po raz pierwszy zebrano jego okazy w końcu XIX w.

Szparag gęstokwiatowy jest jednym spośród wielu szparagów nadających się na rośliny doniczkowe. Jego wyprostowane łodygi są pokryte odgałęzieniami pędów bocznych, unoszących w górę listki na liściopodobnych łodyżkach (phyllode). To one sprawiają, że roślina wygląda jak pióropusz, którego gęstość jest różna i zależy od warunków wzrostu. System korzeniowy produkuje bulwy, które pojawiają się na powierzchni kompostu. Natomiast wyrastające latem różowo-białe kwiatki są zastępowane przez czerwone jagody. Tego szparaga używajmy tam, gdzie nie można trzymać zbyt dużych okazów i tam, gdzie dadzą wręcz trójwymiarowy efekt.

Tak samo jak inne szparagi, Meyeri nie toleruje temperatur poniżej 10°C. Najlepsza temperatura w ciągu dnia mieści się w zakresie od 20 do 22°C.

Ustawiamy w niebezpośrednim świetle albo w półcieniu (w zasięgu bezpośredniego słońca) latem.

Podlewamy regularnie podczas sezonu wzrostu, pozwalając, by kompost wysechł przed kolejnym podlaniem. Zimą szparag potrzebuje okresu odpoczynku. Podajemy wtedy tylko tyle wody. by roślina miała zapewniony wzrost, a jej liście nie uschły.

Wymagana jest wysoka wilgotność. Doniczkę należy ustawić na granulkach magazynujących wodę albo umieścić ją w podwójnej donicy wymoszczonej wilgotnym torfem. Latem liście powinny być zraszane letnią wodą. Przy wysokich temperaturach należy zwiększyć zraszanie i zostawić roślinę, by wyschła poza zasięgiem promieni stonecznych.

Rozrośnięte okazy nawozimy co dwa tygodnie w okresie letnim.

Przesadzamy na wiosnę do łatwo przepuszczalnej mieszanki na bazie gliny. Jeśli używamy kompostu na bazie torfu, dodajmy garść żwirku ogrodniczego na wiadro mieszanki dla lepszego drenażu.

Wszystkie szparagi nie znoszą oparów. Wystawione na ich działanie mogą szybko zrzucić liście.

COŚ JEST ŹLE

1) Listki (gałąski) żółkną i opadają.Zbyt sucho lub za gorąco oraz (lub) niedobór pokarmów i światła. Sprawdź wilgotność i zasobność ziemi oraz warunki świetlne. Oberwij odbarwione listowie i zapewnij roślinie właściwe warunki.

2) Na listkach żółte plamki, zwłaszcza wzdłuż nerwów; brunatne tarczkowate owady na spodzie listków i na łodygach.Tarczniki. Usuwaj poszczególne owady tamponem nawilżonym denaturatem lub opryskaj insektycydem systemicznym.

3) Listki żółkną i opadają; delikatna pajęczynka na ich spodzie.Przędziorek - czerwony pajączek może sprawić kłopoty, gdy poziom wilgoci jest zbyt niski. Systematyczne zraszanie wodą spodniej strony liści odstraszy natrętnego, małego szkodnika. Spróbuj zastosować insektycyd systemiczny, gdy inwazja nie jest poważna. Przygotój się - niestety - na wyrzucenie rośliny, jeżeli jest ona bardzo chora.

4) Listki opadają i gałązki zwisają na roślinie.Zbyt zimno, mróz. Można ożywić roślinę w temperaturze 13°C po ścięciuczęści nadziemnej.

5) Mszyce atakują młode łodygi, czerwce zaś często można znaleźć na spodniej stronie liści. Szkodniki te wytępimy, używając standarowego insektycydu.

6) Odbarwienie łodygiNależy łodygę odciąć aż do poziomu podłoża, by zrobić miejsce dla nowych odrostów. Jeśli cała łodyga nie straciła kolorów, odetnij tylko liście, by wyrosły nowe, zielone.

Podobne prace

Do góry