Ocena brak

Szklarnik górski

Autor /Natan Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 8 cm, rozpiętość skrzydeł 10 cm. Na środkowych pierścieniach odwłoka po 2 żółte, poprzeczne przepaski.  

Środowisko: wąskie, szybko płynące, czyste górskie potoki. Dorosłe szklarniki rzadko i tylko na niewielkie odległości oddalają się od swych macierzystych wód.

Występowanie: znaczna część Europy, ale wyspowo. W górach do niemal 1500 m n.p.m.

Liczebność: ze względu na wyspowe występowanie tylko lokalnie liczny.

Rozród: lata od czerwca do końca sierpnia. Samica fruwa nad płyciznami falistym lotem wznosząc się i opadając, z odwłokiem zagiętym niemal prostopadle ku dołowi i za pomocą długiego pokładełka składa jaja wprost do wody. Rozwój larwalny trwa kilka lat.

Pokarm: larwy żywią się głównie wodnymi bezkręgowcami, rzadziej młodocianymi stadiami kręgowców (np. wylęgiem ryb), natomiast dorosłe szklarniki polują na drobne owady latające.

Podobne prace

Do góry