Ocena brak

Szeflera

Autor /Horst Dodano /20.01.2012

Szeflera jest dużą, wiecznie zielona rośliną pochodzącą z Australii, Nowej Zelandii oraz południowo-wschodniej Azji. Należy do rodziny Araliaceae, a nazwę swą zawdzięcza botanikowi J.C.Schefflerowi z Gdańska. Niekiedy bywa sprzedawana pod nazwą Brassia lubHeptapleurum.

Ma długie, niezwykle delikatne gałązki zakończone parasolem palczastych, błyszczacych, zielonych lub nakrapianych liści osadzonych na krótkopędach. Młode rośliny mogą miec cztery do pięciu liści na jednej łodyżce, a dojrzałe - dwanaście lub więcej. Szeflera może rosnąć w górę, gdyż bardzo szybko osiąga pełną wysokość lub może się rozkrzaczać, jeśli za wczasu usuniemy jej stożki wzrostu. Większa odmiana szeflery, jaka jest Szefflera actinophylla rośnie wolniej, ale może za to stanowić element dominujący w roślinnej aranżacji pomieszczenia.

Szeflera wymaga dla szybkiego wzrostu średniej temperatury, nie niższej niż 10°C w zimie i nie przekraczającej 20°C w innych porach roku.

Ustawić w miejscach jasnych, chroniąc przed bezpośrednim wpływem słońca. Kwiat może też dobrze rozwijać się w cieniu. Wtedy jego nagłe przestawienie w jasne miejsce będzie niekorzystne.

Szeflerę należy podlewać obficie w okresie letnim i skąpo w zimie, utrzymując jednak stały poziom wilgotności gleby w doniczce.

Niezbędna wysoka wilgotność. Często zraszać liście. Zapewnić dobrą wentylację i unikać przeciągów.

Używać nawozów płynnych co dwa, trzy tygodnie, od kwietnia do wrzesnia. Wzrost szeflery może trwać nieco dłużej w okresach ciepłych. Wtedy też należy należy przedłużyć czas nawożenia.

Przesadzać kwiat co dwa lata, na wiosnę, gdy roślina już nie mieści się w doniczce, używając do tego specjalnej ziemi doniczkowej. Dużym okazom wystarczy co roku wymienić wierzchnią warstwę podłoża. Najlepiej robić to w okresie od marca do maja, ale można też w sierpniu i we wrześniu.

Pamiętać należy, że zaniedbania w nawożeniu i przesadzaniu mogą spowodować opadanie dolnych liści, które już potem nie odrosną.Liście szefler należy często przecierać miękką, wilgotną ściereczką, aby usunąć kurz. Możemy je także nabłyszczać, jednak nie częściej niż raz na kwartał.

COŚ JEST ŹLE

1) Brązowe tarczki na łodygach, ogonkach liściowych i od spodu liści.Tarczniki. Usuwaj je pojedyńczo tamponem zmoczonym w denaturacie lub opryskaj insektycydem systemicznym.

2) Białe, wełniaste punkty na liściach.Wełnowce. Usuwaj je pojedynczo tamponem zmoczonym w denaturacie lub opryskaj malationem albo insektycydem systemicznym.

3) Roślina wyciągnięta, z dużymi odstępami między liśćmi.Zbyt gorąco. Przestaw roślinę w chłodniejsze i jaśniejsze miejsce.

4) Liście bledną i żółkną.Wymaga dokarmiania.

5) Liście żółtawe, z pajęczynką od spodu.Przędziorek - czerwony pajączek. Przemyj kilkakrotnie jej liście wodą w odstępach 1-2 tygodnie. Jeśli to nie pomoże, należy je opryskać roztworem jednego z następujących preparatów: Danitol, Talstar lub Karate.

6) Liście tylko z kilkoma listkami.Są to liście młodociane, normalne dla młodej rośliny.

7) Liście zwinięte, lepkie, z zielonymi owadami.Mszyce. Opryskaj pyretrum lub insektycydem systemicznym.

8) Zwiędnięte liście.Zbyt duża lub za mała ilość wody spowoduje, że końcówki liści zabarwiają się na czarno i zwiędną. Nadmierne podlewanie może tez prowadzić do żółknięcia liści. Podlewaj tylko, gdy ziemia w donicy będzie sucha.

Podobne prace

Do góry