Ocena brak

Szczupak

Autor /Bonifacy78 Dodano /31.01.2012

Wygląd: silnie wydłużone, bocznie tylko nieco spłaszczone ciało z daleko ku tyłowi przesuniętą płetwą grzbietową. Długa głowa o płaskim pysku podobnym do kaczego dzioba i gtęboko wciętym otworze gębowym; żuchwa wystaje przed szczękę górną. Szczęki, kości podniebienne i język silnie uzębione. Wzdłuż ciała 110-130 małych łusek; linia boczna wielokrotnie przerywana.  

Ubarwienie: w zależności od zbiornika bardzo różne; grzbiet brązowawy lub zielonkawy, boki z jaśniejszymi i ciemniejszymi poprzecznymi pasami i plamami, brzuch białawy do żółtawego. Płetwy z nieregularnymi, ciemnymi plamami. Jednoroczne szczupaki żyjące wśród przybrzeżnych roślin są zwykle jasnozielone.

Długość: samce do 100 cm, samice do 150 cm.

Występowanie i środowisko: szeroko rozpowszechniony w jeziorach i rzekach strefy klimatu umiarkowanego Europy, Azji i Ameryki Północnej; w Alpach do 1500 m n.p.m., w Bałtyku również w wodach słonawych.

Tryb życia: ryba osiadła, czatująca na zdobycz ukryta wśród roślin wodnych. Starsze szczupaki żerują zwykle w głębokich, oddalonych od brzegów partiach wody.

Rozród: trze się od lutego do maja. Samica sktada na 1 kg masy ciała 40 000-45 000 kleistych jaj średnicy 3 mm na przybrzeżnych roślinach lub na trawie zalanych wiosną łąk. Wyląg następuje po 10-40 dniach. Larwy pierwsze 10-20 dni spędzają przyczepione do roślin. Dojrzałość płciową osiągają szczupaki w 3.-4. roku życia.

Pokarm: początkowo bezkręgowce, później niemal wyłącznie ryby.

Podobne prace

Do góry