Ocena brak

Szczaw alpejski

Autor /Florenty909 Dodano /13.01.2012

Wygląd: Wieloletnia roślina zielna, może na żyznej glebie osiągać wysokość dorosłego mężczyzny. Dolne, serco-wate liście dochodzą do 50 cm długości i do 25 cm szerokości; długie ogonki liściowe wyrastają z papierowatych pochew liściowych; skrętoległe liście łodygowe są lancetowate, ogonki liściowe często czerwonawe z rowkiem na górze, brzegi liścia faliste. Niepozorne, zielonkawe kwiaty tworzą długą, dość gęstą wiechę, owoce mają po obu stronach po 1 błoniastym brzeżku.

Siedlisko: Góry, chętnie i bardzo licznie w miejscach wypasu bydła; wskaźnik azotu; poza tym występuje rzadko i w rozproszeniu.  

Rozmieszczenie: Europa Południowo-Wschodnia i Środkowa, zadomowiona na Wyspach Brytyjskich; do 2500 m n.p.m.; w Tatrach maksymalnie do 1600 m n.p.m.

Okres kwitnienia: Od czerwca do sierpnia.

Substancje zawarte w roślinie: Kłącze zawiera taninę, a także olejki eteryczne i glikozydy antracenowe.

Zastosowanie i działanie: Jako środek przeczyszczający ma działanie podobne do rabarbaru; dawniej często używany; przy niezbyt długim stosowaniu nie ma działań ubocznych. Liście nie mają działania leczniczego.

Przyrządzanie i stosowanie: Kłącze (Rhizoma Rhapontici montani) 2 LH krótko obgotować, pić rano i wieczorem 2 filiżanki.

Termin zbioru: Od marca do kwietnia, od września do października.

Podobne prace

Do góry