Ocena brak

Szałwia muszkatołowa

Autor /Tomasz Dodano /19.01.2012

Roślina dwuletnia o łodydze kanciastej, wzniesionej, liściach naprzeciwległych, dużych, pomarszczonych. W pierwszym roku tworzy się tylko różyczka liści odziomkowych, w drugim - łodyga i kwiatostan w postaci kłosa pozornego. Fioletowe kwiaty są podtrzymywane przez przykwiatki tej samej barwy. Owocem jest poczwórna rozłupnia. Jest to gatunek śródziemnomorski, rozpowszechniony w ogrodach wiejskich jako roślina ozdobna i miododajna.

W celach leczniczych zbiera się kwiaty, ziele i liście (Flos, Herba, Folium Salvlae sclareae). Kwiaty zrywa się ręcznie w miarę ich rozwoju, liście - przed kwitnieniem; ziele kosi się wkrótce po kwitnieniu. Zebrane części suszy się oddzielnie w temperaturze maksimum 35°C. Mają one silny aromat i gorzki smak. Zawierają garbniki, olejek eteryczny o zapachu lawendy i gorycze. Lecznictwo ludowe używa tych ziół do leczenia zaburzeń żołądkowych, przeciw skurczom i wzdęciom oraz przeciw biegunce. Odwar z 3 łyżek surowca i ˝ dmł wody powinien gotować się 5 minut i tyleż pozostać pod przykryciem. Pije się 2-3 filiżanki dziennie. Działa on wzmacniająco i przeciwpotnie oraz leczy niektóre choroby kobiece. Odwar z 6 łyżek surowca lub ocet z szałwi muszkatołowej leczy rany i owrzodzenia.

Większą część produkcji szałwi muszkatołowej zużywa przemysł winiarski do wyrobu win i wermutów, a przemysł kosmetyczny - do wyrobu wody kolońskiej, perfum i mydeł toaletowych.

Okres kwitnienia:

VI-VIII

Zbiór kwiatów:

VI-VIII

Zbiór ziela:

VI-VIII

Zbiór liści:

V-VI

Podobne prace

Do góry