Ocena brak

Szakłak pospolity = szakłak ciernisty = jeleni róg

Autor /wetwet Dodano /10.01.2013

Ciernisty, gęsto ugałęziony krzew, pospolicie występujący w naszych lasach izaroślach, dorastający do 3—8 m wysokości. Liście ma naprzeciwległe, kształtueliptycznego o brzegu drobno ząbkowanym. Kwiaty małe, zielonkawe, zebrane są wpęczki. Owocem jest pestkowiec o 4 pestkach, wielkości grochu, soczysty, słodkawy,początkowo zielony, po dojrzeniu fioletowoczarny. Charakterystyczną cechą tej roślinyjest przekształcanie się szczytów pędów, pozbawionych pączka, w krótkie,rozgałęzione, ostre ciernie (jeleni róg).Surowcem leczniczym są dojrzewające owoce szakłaku, zebrane we wrześniu lub wpaździerniku, kiedy zmieniły już zabarwienie z zielonego na czarne, ale nie są jeszczezbyt miękkie i soczyste (przejrzałe owoce zbijają się podczas suszenia w bryły).Szakłak suszy się rozłożony w cienkich warstwach w temperaturze podwyższonej, nieprzekraczającej jednak 45°C. Suchy surowiec należy starannie chronić przed wilgocią,gdyż łatwo ulega zepsuciu. W żadnym przypadku nie można w lecznictwie stosowaćowoców porażonych pleśnią (mogą wywołać zatrucie).Oprócz owoców surowcem leczniczym o właściwościach przeczyszczających możebyć także kora szakłaku, rzadziej jednak wykorzystywana w praktyce pediatrycznej.

Skład chemiczny:Substancję działającą stanowi zespół antrazwiązków, występują ponadto barwnikiflawonoidowe, antocyjany, składniki mineralne, pektyny, cukry i in.

Działanie:Owoce wykazują dość łagodne działanie przeczyszczające, żółcio- i moczopędne.

Podobne prace

Do góry