Ocena brak

Szafran uprawny

Autor /Sergiusz192 Dodano /18.01.2012

Bylina z bulwą podziemną okrytą łuskami, o liściach równowąskich, z białym, podłużnym paskiem. Krótka łodyga kończy się jasnofioletowym, lejkowatym kwiatem o 6-iu działkach. Zółta szyjka słupka podzielona jest na 3 części, każda zakończona pomarańczowym znamieniem. Znamiona te wystają ponad okwiatem. Szafran rozmnaża się za pomocą bulw potomnych wyrastających u podstawy bulwy matecznej. W odległych czasach był uprawiany na Bliskim Wschodzie jako roślina przyprawowa, barwierska i lecznicza. W Polsce jest pod ochroną.

Zbiera się znamiona (Stigma Croci), które ścina się ręcznie z kawałkiem szyjki po zebraniu całych kwiatów. Znamiona suszy się tego samego dnia w suszarni lub na rozgrzanych kamieniach. Powinny one wyschnąć po upływie pół godziny i nabrać szczególnego aromatu, zachowując pomarańczową barwę. Zawierają krocynę - barwnik z grupy karotenoidów zbliżony do glikozydów, związek goryczowy - też zbliżony do glikozydów, pikrokrocynę i inne substancje. W farmacji szafran używaay jest do produkcji nalewek, wyciągów, wód do oczu i leków do przemywania oczu (Collyrium adstringens luteum).

Szafran jest również doskonałą rośliną przyprawową (do sosów, zup, sałatek). Ze względu na wysoką cenę jest często fałszowany.

Okres kwitnienia:

IX-XI

Zbiór kwiatów:

IX-XI

Podobne prace

Do góry