Ocena brak

Szablak zwyczajny

Autor /Eligiusz Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 4 cm, rozpiętość skrzydeł 6 cm. Samiec z ciemnoczerwonym odwłokiem. Samica zwykle brązowa, tylko niekiedy ciemnoczerwona. Pewną cechą systematyczną jest pokładełko, ustawione prostopadle do odwłoka.

Środowisko: wszystkie typy wód stojących: rozlewiska, stawy, starorzecza, jeziora, rowy, ale także powoli płynące wśród łąk strumienie. Często poluje daleko od wody. W celu kopulacji i składania jaj powraca jednak nad wodę.

Występowanie: głównie środkowa i północna Europa (na południu kontynentu rzadki), Azja. W górach do 1200 m n.p.m.

Liczebność: w środkowej Europie pospolity i liczny.

Rozród: lata od lipca do października. Kopulacja rozpoczyna się w locie, ale kończy na podłożu. Samica składa („rozsiewa") jaja do wody lecąc nad nią na wysokości 10—80 cm.  

Pokarm: głównie drobne bezkręgowce, zwłaszcza owady.

Podobne prace

Do góry