Ocena brak

Szablak plamoskrzydły

Autor /Eligiusz Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 3 cm, rozpiętość skrzydeł 5 cm. Odwłok samca czerwony, samicy brązowy. Najłatwiej rozpoznać go po szerokich ciemnych przepaskach na skrzydłach.  

Środowisko: lata nad bagnistymi łąkami, także nad murawami kserotermicznymi, o ile w ich pobliżu znajdują się zbiorniki wodne, do których udaje się wyłącznie w celu złożenia jaj.

Występowanie: głównie środkowa Europa, wyspowo. Na południu kontynentu lokalnie w Hiszpanii, północnych Włoszech, Korsyce, Rumunii, na północy sięga po Bałtyk. Ponadto Azja po Japonię.

Liczebność: w niektórych okolicach liczny.

Rozród: lata od połowy czerwca do początku października, głównie podczas najgorętszych godzin dnia w pełni lata, a w razie utrzymywania się pięknej pogody także jesienią. Jaja chronione galaretowatą otoczką rozmieszczone są zwykle grupami. Zimują. Rozwój zarodkowy trwa około 2 miesięcy.

Pokarm: głównie drobne bezkręgowce.

Podobne prace

Do góry