Ocena brak

Szablak czarny

Autor /Eligiusz Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 3 cm, rozpiętość skrzydeł 5 cm. Odwłok dorosłego samca czarny, samicy brązowy, młode osobniki obu płci żółtawe. Na bokach tułowia jaskrawożółte plamy.

Środowisko: bagniste brzegi jezior, stawy, starorzecza i torfowiska. Szczególnie licznie spotykany na torfowiskach w wyższych położeniach górskich.

Występowanie: Europa, Azja, Ameryka Północna. Unika ciepłych rejonów na południu tych kontynentów. W Alpach dociera do 2000 m n.p.m.

Liczebność: bardzo zróżnicowana. W górach miejscami bardzo liczny, poza nimi raczej rzadki, rozmieszczony wyspowo,  

Rozród: lata od lipca do początku listopada. Podczas składania jaj partnerzy pozostają połączeni, podobnie jak to jest u wszystkich sza-blaków. Larwy przebywają zawsze w pobliżu powierzchni wody, gdzie są narażone na szczególnie duże wahania temperatury. Cykl rozwojowy szablaka czarnego trwa rok.

Pokarm: głównie drobne bezkręgowce, zwłaszcza owady.

Podobne prace

Do góry