Ocena brak

Świnka podkowoustna

Autor /Fabrycy Dodano /01.02.2012

Wygląd: krótki, tępy pysk. Otwór gębowy półdolny, mały i półokrągły z wąską, zrogowaciałą wargą dolną. Średniej wielkości łuski koliste, 50-57 wzdłuż linii bocznej. Płetwa grzbietowa z 11, odbytowa z 12 promieniami. Zęby gardłowe jednoszeregowe 6-6.

Ubarwienie: grzbiet ciemny, zielonkawy lub czarniawy, boki jaśniejsze, srebrzyste z ciemną podłużną smugą ciągnącą się od głowy do płetwy ogonowej (szczególnie wyraźna w okresie tarła), brzuch białawy. Nasada łusek ciemna. Płetwy grzbietowa i ogonowa zielonkawe, płetwy piersiowe, brzuszne i odbytowa jasnopoma-rańczowe.  

Długość: 15-20, do 25 cm.

Występowanie: pd. i pd.-zach. Francja (dorzecza Rodanu, Loary i Garonny) oraz pn. Hiszpania (Kantabria, Pireneje i dorzecze Ebro); hiszp. nazwa »madrilla«. W pd.-wsch. Hiszpanii w Rio Jucar i jej dopływach żyje odrębny podgatunek Ch. t. arrigonis (hiszp. nazwa »loi-na«). Różni się on od podgatunku nominotypo-wego smuklejszym ciałem, większymi łuskami (46-52 wzdłuż linii bocznej) i mniejszymi rozmiarami (długość maksymalnie 15 cm).

Środowisko: rzeki, rzadziej jeziora.

Tryb życia: stoi przeważnie niewielkim stadkiem bezpośrednio nad dnem rzeki; inne szczegóły trybu życia takie jak u naszej rodzimej świnki.

Rozród: trze się od marca do maja. Tarło odbywa się w bystrym prądzie nad kamienistym lub żwirowatym dnem, często w mniejszych dopływach, do których ciągną stada tarliskowe.

Pokarm: bezkręgowce.

Podobne prace

Do góry