Ocena brak

Świnka dalmatyńska

Autor /Fabrycy Dodano /01.02.2012

Wygląd: wydłużone, tylko nieznacznie bocznie spłaszczone ciało z krótkim, tępym pyskiem. Otwór gębowy dolny, półokrągły z wąską, zrogowaciałą wargą dolną. Średniej wielkości łuski koliste, 52-54 wzdłuż linii bocznej. Płetwa grzbietowa z 11, odbytowa z 12 promieniami; długie płetwy piersiowe o długości równej długości głowy. Zęby gardłowe jednoszeregowe 6-6.

Ubarwienie: grzbiet ciemny, szarozielony lub czarniawy, boki jaśniejsze, srebrzyste, fioletowo opalizujące, brzuch białawy lub lekko czerwonawy. Powyżej linii bocznej ciągnie się ciemna podłużna smuga od pokrywy skrzelo-wej do płetwy ogonowej (szczególnie wyraźna w okresie tarła). Płetwy grzbietowa i ogonowa ciemnoszare do zielonkawych, płetwy piersiowe, brzuszne i odbytowa żółtawe do jasnopo-marańczowych.  

Długość: 15-18, maksymalnie do 20 cm.

Występowanie: dorzecze Neretwy w środkowej Dalmacji.

Środowisko: bystro płynące, dobrze natlenione wody rzek (kraina brzany).

Tryb życia: towarzyska, niewielka świnka, która zwykle przebywa w wartkim nurcie nad płytkimi, kamienistymi ławicami.

Rozród: tarło od marca do maja. Kleista ikra składana jest nad płytkimi, kamienistymi ławicami i pozostaje na dnie do momentu wyklucia się larw, następującego po 7-10 dniach.

Pokarm: bezkręgowce i glony, zbierane z kamieni za pomocą zrogowaciałej wargi dolnej.

Podobne prace

Do góry