Ocena brak

Świnka bośniacka

Autor /Fabrycy Dodano /01.02.2012

Wygląd: wydłużone, tylko nieznacznie bocznie spłaszczone ciało z krótkim, tępym pyskiem. Otwór gębowy dolny, półokrągły z wąską, zro-gowaciałą wargą dolną. Średniej wielkości łuski koliste (cykloidalne), 52-54 wzdłuż linii bocznej. Płetwa grzbietowa z 11, odbytowa z 12 promieniami; długie płetwy piersiowe o długości równej długości głowy. Zęby gardłowe jed-noszeregowe 6-6.  

Ubarwienie: grzbiet ciemny, szarozielony lub czarniawy, boki jaśniejsze, srebrzyste, fioletowo opalizujące, brzuch białawy lub lekko czerwonawy. Powyżej linii bocznej ciągnie się ciemna podłużna smuga od pokrywy skrzelowej do płetwy ogonowej (szczególnie wyraźna w okresie tarła). Płetwy grzbietowa i ogonowa ciemnoszare do zielonkawych, płetwy piersiowe, brzuszne i odbytowa żółtawe do jasnopomarańczowych.

Długość: 15-18, maksymalnie do 20 cm.

Występowanie: Dalmacja (koło Sinj) i Bośnia (Livno); z południowo-wschodniej Bośni opisano podgatunek Ch. ph. reiseri.

Środowisko: bystro płynące, dobrze natlenione wody rzek (kraina brzany).

Tryb życia: towarzyska, niewielka świnka, która zwykle przebywa w wartkim nurcie tuż nad płytkimi, kamienistymi ławicami.

Rozród: biologia rozmnażania się tej świnki pozostaje nieznana.

Pokarm: bezkręgowce (larwy chruścików, widelnic, muchówek, małe mięczaki) i nitkowate glony.

Podobne prace

Do góry