Ocena brak

Świerszcz polny

Autor /Eligiusz Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 2-2,5 cm. Smoliście czarny o krępej budowie ciata i krępych nogach. Skrzydła w pełni wykształcone; za ich pomocą samiec wydaje ćwierkające dźwięki.

Środowisko: ciepłe, słoneczne, suche stoki, zręby i miejsca o charakterze ruderalnym. Na terenach przekształconych przez człowieka świerszcz polny zanika.

Występowanie: szeroko rozsiedlony w środk. i pd. Europie; jego zasięg obejmuje również północną Afrykę i Azję Mniejszą.

Liczebność: jego liczebność jest bardzo uzależniona od warunków pogodowych.

Rozród: od maja do czerwca słyszy się w ciepłe dni i noce niezmordowane ćwierkotanie samców, które wydawanymi dźwiękami wabią samice. Obie płci żyją oddzielnie w wygrzebanych przez siebie długich norkach, które mogą sięgać na głębokość 30-40 cm. Samica składa wielokrotnie jaja wewnątrz swojej norki. Po wylęgu larwy pozostają przez pewien czas razem, ale przed zimowaniem rozpraszają się i kopią sobie oddzielne norki.

Podobne prace

Do góry