Ocena brak

Surowce i produkty spożywcze pochodzenia leśnego

Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014

W dawnych czasach lasy stanowiły główne źródło żywności. Dostarczały one nie tylko mięsa z upolowanej zwierzyny, ale i owoców, np. malin, jeżyn, czarnych jagód, brusznic oraz orzechów i grzybów. Obecnie wskutek zmniejszania się powierzchni zajętej przez lasy oraz rozwoju rolnictwa, ilość żywności uzyskiwanej z lasu stanowi u nas niewielki udział w ogólnym bilansie żywności. W roku 1993 żywiec pozyskiwany z lasów będących w zarządzie Lasów Państwowych wyniósł 34 tys. t, a skup świeżych leśnych owoców i jagód 0,6 tys. t oraz grzybów (bez pieczarek) 0,7 tys. t. Dużo większą rolę, niżby to wynikało z jego ilości, odgrywa w konsumpcji mięso zwierząt dzikich ze względu na dużą wartość odżywczą oraz wysoko cenione walory smakowo-zapachowe. Podobnie jest z roślinnymi produktami spożywczymi pozyskiwanymi z lasu.

Ilość grzybów, owoców, jagód i orzechów dojrzewających w lasach jest znacznie większa od ilości pozyskiwanych. Wynika to z dużego rozproszenia produkcji oraz dużego nakładu pracy ręcznej związanej ze zbiorem, którego nie można zmechanizować.

 

Podobne prace

Do góry