Ocena brak

Strzelec stepowy

Autor /Gonzo Dodano /12.01.2012

Rodzina dusicielowate (Boidae)

Wygląd: uderzająco masywny wąż o głowie nie odzielonej szyją od tułowia, małych oczach i ciągnących się od oczu do kącików pyska ciemnych paskach. Krótki, gruby ogon na końcu tępo zaokrąglony. Pokryta drobną łuską, lekko błyszcząca strona grzbietowa jest szara, szaro- lub nawet czer-wonawobrązowa, a na tym tle rozmieszczone są duże, czarniawe, różnego kształtu plamy, które miejscami mogą zlewać się ze sobą. Boki ciała są ciemnoplamiste, a białawy, żółtawy lub szary brzuch może być ciemno przyprószony. Dusiciel ten osiąga zwykle długość 50-60 cm, rzadko do 80 cm.

Występowanie: południowa część byłej Jugosławii, Albania, Grecja i południowa Bułgaria, oraz Kortu i Cyklady; dalej zachodnia Azja i północna Afryka.

Środowisko: nieużytkowane gospodarczo pół-pustynie i ekstensywnie zagospodarowane użytki rolne na luźnych, sypkich glebach. Występuje na równinach i terenach pagórkowatych, omija siedliska wilgotne.

Tryb życia: s. stepowy żyje przeważnie pod ziemią w wygrzebanych przez siebie chodnikach lub norach gryzoni, często zakopuje się w sypkim piasku lub kryje się pod kamieniami.

Rozród: kopulacja odbywa się zazwyczaj w kwietniu lub maju; samica rodzi 6-12 młodych, które są wyjątkowo małe.

Pokarm: małe ssaki i jaszczurki.

Uwagi: strzelec stepowy, bliski krewniak olbrzymich pytonów i dusicieli, ma w świetle dziennym pionowo ustawioną źrenicę. Swoją zdobycz błyskawicznie chwyta szczękami, gryzie i owija się wokół niej dusząc z ogromną siłą, po czym zaczyna ją łykać od strony głowy. Strzelec stepowy w zasiedlonym przez siebie środowisku wystawiony jest na znaczne dobowe wahania temperatury. Na powierzchni gruntu pojawia się głównie w nocy.

Podobne prace

Do góry