Ocena brak

Storczyk samiczy

Autor /Tomasz Dodano /18.01.2012

Bylina z kulistą bulwką i łodygą wzniesioną, zakończoną kłosem purpurowo-różowych kwiatów. Liście dolne są lancetowate, górne obejmują łodygę swoją pochwą. Owocem jest torebka zawierająca mnóstwo drobniutkich nasion. Gatunek ten rośnie w Europie i Azji, na suchych łąkach, zboczach i w widnych lasach. Dawniej uważano go za afrodyzjak. Nierozważny zbiór i brutalne interwencje w środowisko naturalne spowodowały, że storczyki stają się coraz rzadsze. Obecnie rodzaj Orchis został objęty ochroną.

Zbiera się bulwki potomne zwane salep (Tuber Salep). Jest to nazwa bulwek wszystkich storczykowatych. Po dokładnym oczyszczeniu suszy się bulwki szybko na siatkach lub nawleczone na sznurek. Zawierają około 50% śluzu, z którego odszczepiają się hydrolitycznie mannoza i glukoza, 30% skrobi, białka i cukry. Bulwki były używane, zwłaszcza w dawnym ziołolecznictwie, jako źródło śluzu i produkt dietetyczny przeciw zaburzeniom żołądkowo-jelitowym. Salep służy do przygotowania śluzu (Mucilago Salep). W tym celu rozcieńcza się sproszkowane bulwki wodą (1:10), a następnie dodaje ostrożnie gorącą wodę, potrząsając od czasu do czasu aż do zupełnego ostudzenia (stosunek 10:100). Śluzu salepu używa się jeszcze czasami w przypadku nieżytów jelit, przyjmując go doustnie bądź wlewając do odbytu. Obecnie lecznictwo zastępuje salep innymi produktami.

Okres kwitnienia:

V-VI

Zbiór bulwek:

V-VI

Podobne prace

Do góry