Ocena brak

Stewia

Autor /Radomir Dodano /25.01.2012

Stevia rebaudiana jest rośliną zielną, występującą w naturze w północnych rejonach Ameryki Południowej (Paragwaj, Brazylia). Ze względu na łagodny zwrotnikowy klimat jest tam byliną, lecz w naszych warunkach jest rośliną jednoroczną (chyba, że przechowujemy ją przez zimę w mieszkaniu). Europejczycy dowiedzieli się o Stewii od hiszpańskich konkwiskadorów z XVI wieku. Dużym zainteresowaniem zaczęła się cieszyć na początku XX wieku, kiedy to paragwajski botanik M.S.Bertonii "odkrył" i opisał stewię, a ponadto zwrócił uwagę na rolę tej rośliny.

Liście stewii zawierają specyficzne glikozydy, które w czystej postaci są od 250 do 300 razy słodsze od sacharozy! Ponadto nie posiadają wartości kalorycznej i nie podwyższeją poziomu cukru we krwi, ponieważ ich metabolizm w ludzkim organizmie przebiega inaczej niż metabolizm cukrowy. Jest to idealna roślina dla diabetyków i osób dbających o "linię". Liście tej rośliny zawierają także witaminę C, beta-karoten, wapń, magnez, żelazo oraz inne mikroelementy. Badania dowodzą, że ekstrakt z liści stewi jest bezpieczny dla zdrowia i stabilny chemicznie w połączeniu z innymi produktami spożywczymi. Ponadto podkreśla się, że nie pozostawia gorzkiego posmaku po spożyciu, co cechuje inne słodziki. Stewia ma także różnorakie działanie lecznicze.

Do góry