Ocena brak

Stepniarka różnobarwna

Autor /Gonzo Dodano /12.01.2012

Rodzina jaszczurkowate (Lacertidae)  

Wygląd: masywna jaszczurka o silnie rozwiniętej głowie i krótkim, zgrubiałym u nasady ogonie. Podstawowe ubarwienie jest bardzo zmienne, zwykle jednak szare lub brązowe z ułożonymi w podłużne rzędy jasnymi plamami na grzbiecie. Plamy te mogą być czarno obrzeżone. Brzuch zawsze biały. Samce większe od samic. Całkowita długość ciała 200 mm.

Występowanie: od północno-wschodniej Rumunii do Rosji.

Środowisko: obszary stepowe, często niemal zupełnie pozbawione roślinności, Na wybrzeżach Morza Czarnego żyje na piaszczystych plażach.

Tryb życia: zwinna jaszczurka, w razie niebezpieczeństwa uciekająca bardzo szybko i długimi susami, przy czym unosi tułów i ogon ponad powierzchnię gruntu. Kopie krótkie nory mieszkalne lub wykorzystuje do odpoczynku naturalne kryjówki.

Rozród: po pełnych temperamentu godach samica składa przeważnie dwukrotnie w ciągu roku do 10 jaj.

Pokarm: przede wszystkim chrząszcze i szarańczaki.

Podobne prace

Do góry