Ocena brak

Soja

Autor /Sergiusz192 Dodano /18.01.2012

Jest to jednoroczna roślina uprawna o łodydze wzniesionej, owłosionej i liściach trójlistkowych. Białe do fioletowych kwiaty osadzone są po kilka w kątach liści. Owocem jest strąk zawierający nasiona różnej barwy, zależnie od odmiany. Gatunek ten pochodzi z Azji Wschodniej, z której jego nasiona były eksportowane do Ameryki i Europy jako produkt żywnościowy. Z powodzeniem może być uprawiany (tzn. może dojrzewać) tylko w ciepłych rejonach, gdzie dojrzewają winogrona i kukurydza.

Używa się nasion (Semen Sojae), które zbiera się po dojrzeniu, młóci, suszy i czyści maszynowo. Nasiona soi zawierają ważne substancje odżywcze: białka, tłuszcze, węglowodany, lecytynę, witaminy i sole mineralne. Soja ma wyjątkowe znaczenie w odżywianiu się ludzi, zwłaszcza chorych na cukrzycę i dzieci. Już dawno udowodniono, że produkty zawierające mączkę lub olej sojowy obniżają zawartość cholesterolu we krwi, a więc zapobiegają miażdżycy, oraz zmniejszają lepkość krwi, a więc zmniejszają niebezpieczeństwo zawału. Przemysł farmaceutyczny używa białek soi jako emulgatorów oraz pozyskuje z niej lecytyny.

Soja jest również ważną rośliną przemysłową - służy do produkcji kazeiny, klejów i tworzyw sztucznych. Olej wchodzi w skład lakierów, mydeł i produktów kosmetycznych. Mączka sojowa stanowi na początku wiosny dodatkowy pokarm dla pszczół.

Okres kwitnienia:

VII-VIII

Zbiór nasion:

VIII-IX

Podobne prace

Do góry