Ocena brak

Smak i węch

Autor /Orczyk Dodano /31.01.2012

W przeszłości były równie ważne dla przeżycia jak słuchy wzrok czy dotyk, ale obecnie nasze zmysły smaku i zapachu są słabo rozwinięte i wykorzystywane w o wiele mniejszym stopniu niż u zwierząt.
Odkąd człowiek po raz pierwszy stanął na tylnych nogach i uniósł swój nos wysoko w górę, jego zmysł węchu i spokrewniony z nim zmysł smaku stały się stosunkowo mniej istotne dla przeżycia niż w przypadku innych zwierząt. Dwa najbardziej zaniedbane zmysły służą dziś niemal wyłącznie do wyboru i oceny jadła i napojów.

Procesy chemiczne

Smak i węch to zmysły reagujące na obecność substancji chemicznych znajdujących się w otoczeniu. Smakując coś, rejestrujemy obecność substancji chemicznych w ustach, a wąchając zdajemy sobie sprawę z obecności gazowych związków chemicznych w powietrzu.

Czyste powietrze jest mieszaniną bezzapachowych gazów - głównie azotu (78%) i tlenu (21%) - z domieszką niewielkich ilości innych nieaktywnych gazów. Powietrze może także zawierać do 5% objętości wody, która też nie ma zapachu. Wszystkie inne substancje znajdujące się w powietrzu można w zasadzie odkryć za pomocą węchu. Nos jest w stanie rozpoznać nawet najmniejsze ilości gazowych dodatków, by poinformować właściciela, czy chodzi o coś dobrego do jedzenia, czy coś niemiłego (czego należy unikać), czy może jest to zapach innego zwierzęcia -przyjaznego lub wrogiego.

Podobne prace

Do góry