Ocena brak

Skubun

Autor /Ariel Dodano /31.01.2012

Wygląd: długość 0,5-0,7 cm. Silne szczypce długości przekraczającej 1 cm; prowadzący drapieżny tryb życia skubun przytrzymuje nimi ofiarę. Osobniki świeżo po linieniu mają żółte nogi z czarnymi silniej zesklerotyzowanymi miejscami, później są jednolicie czarne.  

Środowisko: wilgotne doliny górskie; w ciągu dnia odpoczywa ukryty w szczelinach w pniach drzewnych, w wilgotnej ściółce lub pod mchem.

Występowanie: strefa górskich lasów liściastych w Europie. W środkowej Europie, również w południowej Polsce występują 2 bardzo do siebie podobne gatunki skubuna.

Liczebność: rzadki,

Rozród: kopulacja, składanie jaj i rozwój młodych przebiega podobnie jak u pająków.

Pokarm: skubun poluje na nagie i oskorupione ślimaki. Swymi potężnymi szczękoczułkami chwyta zdobycz i wyrywa z niej strzępy ciała krusząc niekiedy muszlę. Do dzisiaj nie wyjaśniono, dlaczego skubuny są tak rzadkie.

Podobne prace

Do góry