Ocena brak

Skakun szydłówka

Autor /Eligiusz Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 1 cm. Niewielki, nie rzucający się w oczy przedstawiciel rodziny skakunowa-tych, Przedplecze w tylnej części wyciągnięte w długi wyrostek. Wprawdzie pokrywy są silnie zredukowane, za to druga para skrzydeł błoniastych jest normalnie rozwinięta, więc skakuny potrafią doskonale fruwać. Poza skrzypieniem potrafią również ćwierkać. By odszukać partnera posługują się wzrokiem.  

Środowisko: ma niewielkie wymagania w stosunku do wilgotności środowiska.

Występowanie: w całej Europie, na wschodzie po Syberię, na południu po północną Afrykę. W górach sięga do wysokości 1000 m n.p.m.

Liczebność: pospolity, regularnie spotykany.

Rozród: samiec stara się o względy samicy często podlatując. Na wiosnę pojawiają się pierwsze larwy, które rozwiją się w ciągu następnych tygodni, uzyskują dojrzałość płciową, po czym kopulują. Jeszcze tego samego roku larwy wylęgające się ze złożonych jaj przechodzą niemal cały rozwój; w sprzyjających latach zimują również dojrzałe owady.

Podobne prace

Do góry