Ocena brak

Skakun arlekinowy

Autor /Ariel Dodano /31.01.2012

Wygląd: dług. 0,4, 2 0,8 cm. Jest pająkiem łatwym do rozpoznania po pasiastym deseniu na odwłoku i tutowiu.

Środowisko: na nasłonecznionych skałach, murawach kse-rotermicznych, ścianach domów, sągach drewna.

Występowanie: cała Europa, Azja po Japonię, północna Afryka, Ameryka Północna.  

Liczebność: pospolity, niekiedy bardzo liczny.

Rozród: przedstawiciele rodziny skakunowatych (Salticidae) nie budują sieci i zazwyczaj cechują się kontrastowym rysunkiem; zwykle samce są jaskrawiej ubarwione od samic. Mają silnie rozwinięte oczy, w czasie łowów posługują się głównie wzrokiem, również samica za pomocą wzroku rozpoznaje w czasie tańców godowych samca właściwego jej gatunku po pokrywającym go wzorze barwnym. Do rytuału zalotów należy również wydzielanie przez samca chemicznych substancji, mających na celu uspokojenie samicy.

Pokarm: mniejsze bezkręgowce. Podczas łowów skakun korzysta z nici asekuracyjnej, by uniknąć upadku z wysokości.

Podobne prace

Do góry