Ocena brak

Siwoszek błękitny

Autor /Eligiusz Dodano /27.01.2012

Wygląd: dtugość 1,5-2,8 cm. Błoniaste skrzydła drugiej pary szerokie, opalizująco niebieskie, jest to jeden z najładniej ubarwionych rodzimych prostoskrzydłych krótkoczułkowych. Na skórzastych pokrywach dwie szerokie brązowe przepaski pełnią ważną rolę maskującą. Siedzący na ziemi siwoszek jest bardzo trudny do zauważenia.  

Środowisko: suche, ciepłe tereny pokryte skąpą roślinnością, opuszczone żwirownie czy wrzosowiska.

Występowanie: środk. i pd. Europa (brak go w Anglii, a w Skandynawii tylko w południowej części); Azja Mniejsza i północna Afryka.

Rozród: gody w ciepłe dni od lipca do września. Jaja są składane do gleby. Larwy, które można rozpoznać po rozmiarach i króciutkich zawiązkach skrzydeł, lęgną się na wiosnę.

Podobne prace

Do góry