Ocena brak

Sierpiec

Autor /Benon Dodano /26.01.2012

Wygląd: Kaczor w szacie godowej ma na policzku plamę w kształcie sierpa lub półksiężyca sięgającą ponad oko. Czarne części upierzenia z purpurowym połyskiem. Na skrzydłach szereg białych plamek. Samicę, młode i samca w szacie spoczynkowej trudno na wodzie odróżnić od gągołów, ale - przy 53 cm długości ciała - są od tych ostatnich znacznie większe. Głos - chrapliwe gdakanie. Plamy na dziobie i na skrzydłach mogą w czasie pierzenia i u młodych kaczek różnie wyglądać, co utrudnia odróżnienie gągołów od Sierpców.

Środowisko: Sierpce występują w Ameryce Północnej, ale wytworzyła się osobna populacja na Islandii i jest ona miejscami, przede wszystkim w okolicach jeziora Myvatn, bardzo liczna. Kaczki islandzkie gnieżdżą się tam w pieczarach i szczelinach młodych skał wulkanicznych, podczas gdy północnoamerykańskie Sierpce zakładają gniazda wyłącznie w dziuplach. Inne różnice: kaczki amerykańskie są ptakami wędrownymi i zimują przeważnie na morzu, islandzkie natomiast są osiadłe lub koczujące: zimę spędzają na śródlądowych wodach Islandii. Na polskim wybrzeżu (koło Wolina) obserwowano kilka Sierpców tylko w 1957 r. w stadzie gągołów  

Lęgi: Islandzkie Sierpce gnieżdżą się także w ruinach i zagrodach owczych, czasami pod gęstymi krzakami lub nawisami skalnymi. Ich obyczaje lęgowe są bardzo podobne do gągo-łowych, jedynie pozy i figury tokowe są inne, tak że w naturze nie dochodzi do związków mieszanych. Okres lęgowy: maj-czerwiec, czas wysiadywania ok. 30 dni; w zniesieniu 10-14 niebieskozielonych jaj składanych na nagiej ziemi. Młode są samodzielne już po tygodniu od wyklucia.

Pożywienie: Jak gągoła.

Podobne prace

Do góry