Ocena brak

SIARKOWANIE

Autor /marecki Dodano /08.03.2013

SIARKOWANIE, su I fi ta c ja — konserwowanie-►półprzetworów owocowych, warzywnychi innych produktów przez dodanie dwutlenkusiarki. Siarkuje się albo gazowym dwutlenkiemsiarki (SOa), albo jego wodnym roztworem, czylikwasem siarkawym. Siarkowanie kwasem siarkawymjest prostsze i może być wykonane przyminimalnym wyposażeniu w urządzenia; siarkujesię nim pulpy owocowe produkowane częstobezpośrednio na plantacjach; wadą tego sposobujest wprowadzanie do półprzetworówznacznej ilości wody (7 do 10%). Siarkowaniegazowym dwutlenkiem siarki tej wady nie ma,lecz jest nieco trudniejsze do wykonania; przecieryi moszcze siarkuje się dodąjąc gazowy dwutleneksiarki w ilości do 2 g na 1 kg półprzetworu;do przecierów z surowców gotowanych i rozparzanychdodaje się mniej dwutlenku siarki niżdo pulp wyrabianych zwykle z surowych owoców.

Do góry