Ocena brak

Ścierwiec

Autor /Walerian Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 1,5 cm. Charakterystyczne jest czerwono ubarwione przedplecze o bardzo rozszerzonych bokach.  

Środowisko: lasy mieszane, ogrody, zdziczałe parki, w których ścierwiec przebywa na ziemi wśród mchów, porostów, w gnijących grzybach, na padlinie, niekiedy w odchodach.

Występowanie: Eurazja po Japonię.

Liczebność: pospolity.

Rozród: gdy spotka się przy padlinie większa liczba ścierwców, zaczynają toczyć o nią między sobą bój typowy dla przedstawicieli rodziny omarlicowatych (Silphidae). Samice i samce walczą ze sobą tak długo, aż pozostanie przy padlinie tylko po jednym osobniku każdej płci. Tworzą one parę rodzicielską.

Pokarm: znane jest zamiłowanie ścierwców do sromotnika bezwstydnego (Phallus impudi-cus), którego owocnikami się żywią. Równie często spotyka się je na padlinie. Ścierwce są również drapieżnikami polującymi na inne owady.

Podobne prace

Do góry