Ocena brak

Sarracenia purpurowa

Autor /OswaldxD Dodano /23.01.2012

Sarracenia, zwana inaczej kapturnicą, jest zmiennym, odpornym na mróz gatunkiem. o krótkich (15 cm), kolorowych i cętkowanych "dzbanuszkach", w kolorze cytrynowej zieleni i purpury. Jest to roślina mięsożerna. Posiada bierną pułapkę, utworzoną przez wklęsłe liście. Insekty i muchy lądują na brzegach dzbanuszka, a następnie zostają zwabione do wnętrza odurzającym zapachem nektaru. Po wpadnięciu do nektaru, dzięki enzymom trawiennym, ofiara zostaje zamieniona w pokarm. Sarracenia ma bardzo urozmaicony pokrój. Kwiaty, które pojawiają się wczesną wiosną lub w środku lata, mają szerokość 6 cm i łodygi dochodzące do 30 cm długości. Ich zapach jest bardzo nietypowy. Mięsożerne liście rosną przez całe lato, chyba że warunki wzrostu są słabe. Wtedy są one zastępowane przez przypominające rzemyki, wiecznie zielone liście niemięsożerne. Takie liście mogą również wyrastać podczas zimowania roślin w domu.

Sarracenia źle znosi zimą temperatury powyżej 15°C. W domu może stanowić to pewien problem. Najlepszą temperaturą w zimie jest 5°C, gdyż sarracenia toleruje mróz, jeżeli jest odpowiednio zahartowana. Wymaga ona okresu spoczynku. Jeśli w zimie temperatura przekroczy 15°C, osłabi to wzrost rośliny w następnym roku. Należy pamiętać, że kapturnice rosną najlepiej przy 10°C. Sukces można osiągnąć, pielęgnując je również w wyższych temperaturach, jeśli zapewnimy im odpowiedni poziom wilgoci, regularne podlewanie oraz wentylację, gdy jest powyżej 7°C.

Potrzebuje dużo niebezpośredniego światła, co najmniej przez osiem godzin dziennie. Zredukowany poziom nasłonecznienia zwykle ogranicza wzrost mięsożernych liści. Obracamy regularnie doniczkę i uważamy na poparzenia słoneczne na powierzchni pułapki - krople nektaru mogą działać jak szkło powiększające promienie słoneczne.

Jest to roślina łatwa do podlewania. Ustawiamy doniczkę w odwapnionej wodzie o głębokości 2 cm, w okresie wzrostu. Zimą podlewamy od spodu, by gleba była tylko zwilżona. Nie podlewamy od góry i nigdy nie nalewamy wody do dzbanuszków.

Właściwe podlewanie zapewni wilgotność. Nie spryskujemy wodą.

Roślina pochodzi z ubogich w składniki odżywcze i bagnistych terenów. Pokarm pobiera z ofiar.

Przesadzamy wiosną, co dwa, trzy lata lub gdy korzenie przechodzą przez otwory drenażowe. Stosujemy stabilną doniczkę i mieszankę pół na pół mchu torfowego i czystego piasku.

Mech torfowiec na powierzchni kompostu zapewni wysoką wilgoć.

GDY ZAUWAŻYSZ

Uszkodzenie korzeni, - zniekształcenie mięsożernych liści lub zwiędnięcie rośliny jest rezultatem stosowania nawozów. Nie nawozimy roślin odżywiających się owadami.

Podobne prace

Do góry