Ocena brak

Sałata jadowita

Autor /Tomasz Dodano /18.01.2012

Roślina dwuletnia o łodydze wzniesionej, w górnej części rozgałęzionej, z liśćmi siedzącymi. Liście różyczki są ogonkowe, jajowate, kolczasto ząbkowane. Żółte koszyczki zebrane są w rozgałęzioną, szczytową wiechę. Owocem jest niełupka z puchem. W całej roślinie znajdują się rurki mleczne zawierające biały lateks, który twardnieje, staje się lepki i zmienia barwę przy zetknięciu z powietrzem. Gatunek ten, pochodzący z Europy Południowej, jest uprawiany od starożytności jako roślina lecznicza o właściwościach narkotyczych.

Zbiera się ziele (Herba Lactucae virosae), które suszy się w cieniu. Po ususzeniu ma nieprzyjemny zapach i gorzki smak. Częściej zbiera się skrzepnięty lateks, czyli lactucarium. W tym celu ścina się wierzchołek łodyg i zbiera do miseczek zaschły sok. Roślina może być przycięta ponownie i proces powtórzony kilka razy w sezonie. Suchy produkt jest przerabiany przez przemysł farmaceutyczny. Zawiera gorycze, alkaloidy, kauczuk, białka i kwasy organiczne. Gorycze, a głównie laktucyna i laktukopikryna, wywierają depresyjny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, toteż roślina była używana jako narkotyk na długo przed odkryciem opium. Leki z niej sporządzone stosowane są przeciw atakom kaszlu i kokluszowi. Ze względu na swą toksyczność roślina może być używana tylko na polecenie lekarza

Okres kwitnienia:

VII-VIII

Zbiór ziela:

VII-VIII

Zbiór soku:

VII-VIII

Podobne prace

Do góry