Ocena brak

Rzewień dłoniasty odm. tangucka

Autor /Tomasz Dodano /18.01.2012

Bylina o przyziemnej różyczce liści dłoniastych i okazałej łodydze, osiągającej 2 m wysokości. Na tej dętej łodydze znajduje się kilka liści i szczytowa wiecha. Cała roślina ma barwę czerwonawą i smak kwaskowaty. Owocem jest trójkanciasty orzeszek. Gatunek ten pochodzi z Chin i Tybetu. Gatunki uprawiane w Europie dla ich jadalnych ogonków liściowych nie nadają się do celów leczniczych.

Zbiera się kłącza z korzeniami (Radix Rhei) roślin 5-7-letnich. Wykopuje się je maszynowo i jednocześnie czyści oraz oddziela od zielonych części nadziemnych. Następnie surowiec okorowuje się, kraje na połowę i suszy na siatkach. Suche kłącza mają cierpki smak i zgrzytają w zębach. Zawierają glikozydy antrachinowe, antranolowe i antronowe oraz wolne antrachinony. Ponadto występują w nich garbniki, skrobia i szczawian wapnia. W małych dawkach surowiec działa ściągająco i zapierająco, w większych przeczyszczająco po 8-10 godzinach. Nie wolno go używać w przypadku chorób pęcherza i występowania piasku lub kamieni moczowych. Jest również szkodliwy dla dzieci. W aptekach sprzedawany jest wyciąg (Extractum Rhei) lub nalewka (Tinctura Rhei maltea). Rzewień wchodzi również w skład wielu mieszanek ziołowych i proszków pobudzających trawienie.

Okres kwitnienia:

VII

Zbiór korzeni:

IX-X

Podobne prace

Do góry