Ocena brak

Rybołówstwo i rybactwo śródlądowe

Autor /Gustaw Dodano /22.09.2011

Dążenie Polski do Bałtyku miało zawsze podłoże ekonomiczne. Morze jest dostarczycielem stosunkowo taniej żywności. Wytyczenie granic morskich stref ekonomicznych daje krajom nadmorskim wyłączność eksploatacji określonych akwenów połowowych. Eksploatację tę ograniczają jednak wyznaczane tym krajom limity, określające, maksymalną wielkość połowów. Kraje mające dostęp do morza tworzą własne strefy ekonomiczne. Polska strefa ekonomiczna na Bałtyku sięga 20 mil morskich.

Połowy morskie stanowią 90% ogółu połowów. Przeważają takie ryby morskie jak; ryby dorszowate, śledzie i szproty.

Wielkość połowów ryb słodkowodnych wynosi w Polsce 10% ogólnej masy poławianych ryb. Rejonami połowowymi ryb słodkowodnych są przede wszystkim jeziora Pojezierza Mazurskiego i Pomorskiego. Wśród tych ryb przeważają karpie oraz pstrągi.

Gospodarcze znaczenie mają też stawy hodowlane m.in. na Nizinie Śląskiej, Wielkopolskiej i Wyżynie Lubelskiej.

Maleje odłów ryb w rzekach i jeziorach.

Podobne prace

Do góry