Ocena brak

Rybołów

Autor /Benon Dodano /26.01.2012

Wygląd: Większy od myszołowa; długość ciała ok. 55 cm, rozpiętość skrzydeł do 165 cm. Spód ciała biały, wierzch głowy jasny, pasek oczny czarny. Długie i wąskie skrzydła w locie znacznie zaokrąglone. Samica jest większa od samca, z mocniej plamkowaną piersią. Palce rybołowa mają pod spodem kolce, a szpony są wyjątkowo długie, silnie zakrzywione i spiczaste - przystosowane do chwytania śliskich zobyczy. Lot raczej wolny, wiosłujący i szybujący. W czasie polowania w locie nad wodą często zawisa w powietrzu trzepocząc skrzydłami, prostuje przy tym nogi w dół. Głos: jasny, dźwięczny gwizd.

Środowisko: Występuje w prawie całej Ameryce Północnej, w Eurazji od wschodniej Europy aż do krańców Syberii, w Oceanii i Australii. Nie ma go w zachodniej Europie: należy za to winić ludzi bezlitośnie polujących na tego ptaka. W północnej Europie stan liczebny rybołowa oceniany jest na 2000 par lęgowych, lecz maleje, gdyż w wielu jeziorach w Szwecji nie ma ryb z powodu zanieczyszczenia środowiska. W Europie Środkowej rybołów był dawniej częstym ptakiem; do początku obecnego stulecia został w dużej mierze wytrzebiony.

W ostatnim okresie pojawił się ponownie w Anglii. Pierwsze próby lęgu zostały zniweczone przez zbieraczy jaj, ale po wprowadzeniu stałej ochrony gniazd osiągnięto sukces. Dzisiaj gnieździ się tam prawdopodobnie 20 par. W Polsce rybołów jest skrajnie nielicznym ptakiem lęgowym: gniazduje (30-40 par) głównie na Pojezierzu Mazurskim i na Ziemi Lubuskiej. Pod ochroną znajdują się zarówno ptaki, ich gniazda, jaki i miejsca stałego ich przebywania.

Rybołowy wymagają od swojego środowiska jedynie dwóch czynników: czystej, obfitującej w ryby wody oraz spokoju i bezpieczeństwa. Polują nad rzekami, jeziorami i wybrzeżami morskimi. Są ptakami wędrownymi: zimują w tropikach. Europejskie rybołowy odlatują przede wszystkim do zachodniej Afryki. Duża ich część w czasie przelotu pada na południu łupem myśliwych.

Lęgi: W okresie godowym rybołowy wykonują nad swym terytorium lęgowym tokowe loty pikujące i polowania powietrzne. Gniazdo często przejmują po innych ptakach drapieżnych, podwyższają je, a następnie co roku rozbudowują. Zwykle znajduje się ono na najwyższym w okolicy drzewie z widokiem na łowisko. W krajach tropikalnych rybołowy gnieżdżą się także na skalistych rafach lub wprost na ziemi, nierzadko w luźnych koloniach.

W czasie pobytu na terenie lęgowym chętnie wypoczywają na swoich stałych, ulubionych suchych konarach. Wysiadują oboje rodzice, głównie jednak samica, którą partner wtedy karmi. Kęsy pożywienia nierzadko przekazuje samicy w locie i wygląda to wówczas na dziką walkę powietrzną. Czasem przynosi jej pokarm do gniazda. W zniesieniu 2-3 jaja, rzadziej 4, długości 62 mm, wysiadywanych przez 35-38 dni. Pizez pierwszych 6 tygodni matka karmi młode; odrywa nieduże kawałki mięsa i trzyma kęsy przed dziobem piskląt. Później rodzice kładą po prostu złowione ryby na brzegu gniazda. Młode wylatują z gniazda po 50-60 dniach, ale upłynie sporo czasu, zanim opanują umiejętność pikowania pod wodę i łowienia ryb. Do tej pory karmią je rodzice.  

Pożywienie: Rybołowy są doskonałymi specjalistami w łowieniu ryb, ale chwytają również małe ssaki, żółwie, kaczki, zaskrońce, żaby, skorupiaki i ślimaki wodne. Skorupy ślimaków ptaki rozbijają na skałach. W czasie polowania rybołów krąży nad wodą na wysokości 50 m. Gdy dostrzeże rybę, zawisa w locie trzepoczącym, a następnie spada w dół, korygując kierunek lotu nieznacznymi ruchami skrzydeł. Na koniec wyprostowuje nogi i rzuca się do wody, znikając pod rozpryskującą się fontanną.

Kilka sekund później wynurza się, leży na wodzie z rozpostartymi skrzydłami czekając aż złapana w szpony ryba przestanie się trzepotać, a następnie wznosi się z wody w powietrze potężnie uderzając skrzydłami. Może łowić ryby o ciężarze do 2 kg, mimo że sam waży najwyżej 1,7 kg. Czasami jednak chwyta ryby za duże i za silne i po kilku daremnych próbach, wyczerpany, puszcza je wolno.

Podobne prace

Do góry