Ocena brak

RYBOFLAWINA

Autor /KolesHaHa Dodano /01.08.2013

Witamina B2, rozpuszczalny w wodzie związek, pełniący ważne role u wszystkich niemal organizmów żywych. Jest składnikiem koenzymów (między innymi dinukleotydu flawino-adeninowego, czyli FAD oraz mononukleotydu f lawinowego), biorących udziai w procesie oddychania komórkowego. Pełni także rolę w procesach redukcji i utleniania węglowodanów.

Jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także narządu wzroku i błon śluzowych oraz ogólnie pobudza wzrost i podnosi odporność organizmu. Zwierzęta wyższe utraciły wraz z ewolucją zdolność syntezy ryboflawiny i pobierają ją w niewielkich ilościach wraz z pokarmem. Witamina B2 występuje w mięsie, wątrobie, mleku, drożdżach, nabiale, jajach oraz zielonych warzywach liściastych.

Do skutków jej niedoboru należą: stany zapalne błon śluzowych (np. tzw. kąciki) i skóry, obniżenie odporności i sprawności umysłowej, a także zahamowanie wzrostu w okresie rozwoju. Nadmiar ryboflawiny objawia się z kolei wymiotami i nudnościami.

Podobne prace

Do góry