Ocena brak

Rybitwa czarna

Autor /Natan Dodano /26.01.2012

Wygląd: W szacie godowej czarna jak sadza, z czarnym dziobem, jedynie podogonie białe; w zimie wierzch szary, spód biały, na bokach ciała ciemne plamy. Długość ciała ok. 24 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 60 cm. Lot wydaje się niepewny, chwiejny i trzepoczący, ale szybki i zwrotny. Poszukując pożywienia ptak leci tuż nad wodą: zawisa od czasu do czasu w locie trzepoczącym i łowi zdobycz zanurzając jedynie dziób. Potrafi także z niskiego lotu zanurkować.  

Środowisko: Rozprzestrzeniona od Europy do Azji Centralnej i w Ameryce Północnej. Liczba tych ptaków w Europie stale się zmniejsza z powodu zanieczyszczenia środowiska i osuszania gruntów; jedynie nad niektórymi jeziorami na południu Rosji liczna. W Polsce na całym niżu jest miejscami dość liczna, bardziej na wschodzie kraju. Środkowoeuropejskie rybitwy znikają czasami na całe lata ze swoich miejsc lęgowych i pojawiają się tam, gdzie nigdy przedtem ich nie było. Na tereny lęgowe przylatują w pierwszej dekadzie maja, a odlatują w sierpniu. Zimę spędzają na wybrzeżach równikowej Afryki.

Lęgi: Rybitwy czarne gnieżdżą się u nas w małych koloniach. Gniazda leżą blisko siebie na połamanej trzcinie lub na suchszych miejscach na mokradłach i trzęsawiskach. Można im bardzo pomóc w zakładaniu gniazd budując pływające platformy. Ponieważ gniazda niewiele wystają ponad lustro wody, każde podniesienie jej poziomu grozi zniszczeniem lęgu. Okres lęgowy od połowy maja i w czerwcu, w zniesieniu 2-3 jaja długości 34 mm; wysiadują oboje rodzice przez 20-22 dni. Pisklęta potrafią pływać już pierwszego dnia, pozostają jednak, jeżeli nic nie zakłóci ich spokoju, ok. 2 tygodni w gnieździe. W trzecim tygodniu życia zaczynają podfruwać, a w czwartym potrafią już dobrze latać.

Pożywienie: Jak u rybitwy białoskrzydłej.

Podobne prace

Do góry