Ocena brak

Rybactwo i gospodarka rybna

Autor /Gustaw Dodano /22.09.2011

Ważnym składnikiem ludzkiego pożywienia są ryby morskie, słodkowodne, oraz owoce morza, czyli skorupiaki i mięczaki.

Na świecie dominują połowy ryb morskich, które stanowią prawie 65% ogółu połowów. Najczęściej odławiane są ryby śledziowate, dorszowate oraz makrele.

Najważniejsze łowiska na świecie są;

  • północno – zachodni Pacyfik ( u wybrzeży Japonii, Korei,)

  • północno – wschodni Atlantyk

  • wschodnio część środkowego Pacyfiku ( wybrzeże Nowej Gwinei i Filipin )

  • południowo – wschodni Pacyfik ( wybrzeża Ameryki Południowej )

Mniejsze znaczenie mają połowy ryb słodkowodnych. Większość poławiana jest w Azji Wschodniej, innym ważnym obszarem połowu tych ryb są; państwa afrykańskie przylegające do wielkich jezior – Wiktorii, Malawi, Tanganika.

Połowy morskie i słodkowodne na świecie;

Podobne prace

Do góry