Ocena brak

Rożeniec

Autor /Benon Dodano /26.01.2012

Wygląd: Smukła kaczka z długą szyją, którą trzyma wysoko jak łabędzie. Długość ciała ok. 56 cm. Ogon u samic spiczasty, u samców przechodzący w długi 6-10 cm „rożen" widoczny zarówno na wodzie, jak i w powietrzu. Lata szybko, nagłymi świszczącymi uderzeniami skrzydeł. Przed wylądowaniem obraca długą szyją na boki.  

Środowisko: Rożeniec jest ptakiem północnego pasa lasów iglastych. Na południowym krańcu swoich terenów lęgowych liczba ptaków waha się z roku na rok. W Polsce jest skrajnie nielicznym (zagrożonym wymarciem) ptakiem lęgowym (100-150 par). Gnieździ się głównie w dwóch ostojach: na bagnach Biebrzańskich i nad środkową Wartą.

Gniazdo zakłada na płytkich, muli-stych stawach otoczonych trzciną i na rozległych mokradłach z dużymi, otwartymi powierzchniami wodnymi, unika wód otoczonych lasem. Część rożeńców zimuje w środkowej i zachodniej Europie oraz wokół Morza Śródziemnego, nieliczne lecą dalej aż do Afryki Równikowej. W czasie wędrówki zatrzymuje się w zatokach morskich, słonawych ujściach rzek, przymorskich jeziorach i na wybrzeżach mórz.

Lęgi: Kaczory odbywają toki w czasie wędrówki wiosennej przybierając określone pozy, z niezwykłym ustawieniem skrzydeł i melodyjnie gwiżdżą. Na tereny lęgowe rożeńce docierają już połączone w pary. Samce towarzyszą samicom do połowy okresu lęgowego. Gniazdo w suchym miejscu, w odległości do 100 m od wody. W zniesieniu 7-10 jaj (długości 55 mm); okres lęgowy w kwietniu i w maju; czas wysiadywania ok. 23 dni. Kaczka siedzi na jajach wytrwale, szczególnie pod koniec wysiadywania; płoszona, wytryskuje strumień kału ponad gniazdem.

Pożywienie: Zwierzęce i roślinne zdobywane w czasie gruntowania.

Podobne prace

Do góry